Studium vztahu metaloproteináz a metalothioneinu - Zítka, Ondřej, 1985-; Kizek, René, 1972-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2008)
Na světě je publikováno každým dnem mnoho prací zabývajících se studiem a kvantifikováním různých obsahových látek v různých organismech. Studiu obsahu metalothioneinu již byla věnována řada prací v souvislosti s oxidativním poškozením organismu respektive s nádorovými onemocněními. Jeho funkce je transport iontů esenciálních kovů, detoxikace - vyvazování toxických kovů a redukce kyslíkových radikálů. V této práci jsme se pokoušeli o studium matrixových metaloproteináz pomocí elektrochemických technik. MMP mají v organismu za úkol štěpit a přestavovat extracelulární hmotu. To je však možné jen při správném fungování důmyslného mechanismu a přítomnosti iontů zinku v katalytickém místě a ve struktuře tohoto enzymu. V experimentální části práce byla sledována interakce MMP s kolagenem, který byl již předem naakumulován na povrchu rtuťové kapkové elektrody. Pomocí metody CPSA jsme zjistili, že tuto interakci můžeme velmi dobře sledovat elektrochemicky. Následně jsme přistoupili k ověření m.
Every single day, there are published numerous knowledge works aimed on quantification of various compounds in biologic matrices. Considerable amount of shown works is aimed on study of Metalothionein properties, in context of oxidative cell destruction, let us malignancy diseases. Main role of this protein rest on ion transport, the transport of essential metals, detoxication - in the way of toxic metals taking up, as well as ROS inactivation. The aim of present work was study of matrix-fixed methaloproteinases, made a practice of electrochemical techniques. The main role MPP in living organism rest on cellular matter fissuring and reconstructing. This functions are available only in condition of Zinc attendance, exactly in the place of the catalyticall reaction and zinc as MMP structural compound. Experimental part was focused on MPP interaction with collagen, pre-accumulated on the surface of Hg spot electrode. With using of CPSA was observed, that the interaction electrochemical mo.
Vedoucí práce: René Kizek.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: biochemie -- analýza; Brdičkova reakce; elektroforéza; elektrochemie; matrixové metaloproteinázy; metalothionein; zinek; biochemistry; electrochemistry; electrophoresis; zinc; Metallothionein; bakalářské práce; bachelor's theses