Studium vztahu metaloproteináz a metalothioneinu - Zítka, Ondřej, 1985- (2008)
Na světě je publikováno každým dnem mnoho prací zabývajících se studiem a kvantifikováním různých obsahových látek v různých organismech. Studiu obsahu metalothioneinu již byla věnována řada prací v souvislosti s oxidativním poškozením organismu respektive s nádorovými onemocněními. Jeho funkce je transport iontů esenciálních kovů, detoxikace - vyvazování toxických kovů a redukce kyslíkových radikálů. V této práci jsme se pokoušeli o studium matrixových metaloproteináz pomocí elektrochemických technik. MMP mají v organismu za úkol štěpit a přestavovat extracelulární hmotu. To je však možné jen při správném fungování důmyslného mechanismu a přítomnosti iontů zinku v katalytickém místě a ve struktuře tohoto enzymu. V experimentální části práce byla sledována interakce MMP s kolagenem, který byl již předem naakumulován na povrchu rtuťové kapkové elektrody. Pomocí metody CPSA jsme zjistili, že tuto interakci můžeme velmi dobře sledovat elektrochemicky. Následně jsme přistoupili k ověření m.