Studium hormonálních regulací u rostlin pomocí kvantifikace interakce mezi proteiny dvoukomponentního signálního systému - Dokládal, Ladislav (2008)
Nejběžnějším mechanismem vnitrobuněčného přenosu signálu je fosforylace proteinů. Dvoukomponentní systémy přenosu signálu (TCS), které nalézáme u řady prokaryot i několika skupin eukaryotických organismů (některých hub a vyšších rostlin), využívají His-Asp fosforylace. Práce se zabývá možnostmi studia hormonálních regulací u rostlin prostřednictvím kvantifikace interakce mezi proteiny TCS. Po úvodu do TCS u rostlin jsou popsány možnosti detekce protein-protein interakcí metodami in vitro (gelová elektroforesa a vrstevní značení, in vitro vazebné testy, koimunoprecipitace, využití chemického zesíťování), teoretické aspekty kvantifikace protein-protein interakcí a metody aplikovatelné pro tento účel (GPC, SPR, CE).