Příprava afinitních kolon pro specifickou izolaci proteinů zapojených do virulence patogenů - Dudová, Eva (2008)
Tato práce se zaměřuje na přípravu afinitních kolon pro izolaci glykoproteinů. Na afinitních interakcích je založena řada metod, které jsou využívány v širokém spektru oblastí jako je výzkum, lékařství, hygiena a další. Díky afinitním interakcím jsme schopni separovat, izolovat a specificky detekovat řadu biomolekul. Afinitní interakce vedou k tvorbě stabilních, ale reverzibilních komplexů. Ty jsme schopni následně rozrušit a získat jen potřebné biomolekuly s požadovanými vlastnostmi. Na přípravu afinitních kolon byly použity lektiny BclA a RSL. Oba proteiny byly exprimovány v E.Coli, purifikovány a zkontrolovány pomocí povrchové rezonance plasmonů a izotermální titrační mikrokalorimetrie. Proteiny byly naimobilizovány na komerční sorbent aldehyd-agarosu a pro kontrolu funkčnosti připravených afinitních sorbentů byla použita kontrolní krevní séra Precinorm a LYO HUM, která měla sloužit k otestování připravených afinitních kolon. Bohužel se prokázala nefunkčnost připravených sorbentů a.