Matabolomika - Černá Pilátová, Kateřina (2008)
Metabolomika je nově se vyvíjející vědní disciplína, která se zabývá analýzou (identifikací a kvantifikací) všech metabolitů v buňce. Metabolom odráží fyziologický stav organismu a buňky a spolu s dalším vědními disciplínami s příponou „omika“ (genomika, transkriptomika a proteomika) tedy napomáhá k porozumění buněčné funkce. Aplikace nalézá v diagnostice, funkční genomice a systémové biologii. Při analýze metabolomu je vzhledem k jeho obrovské složitosti velice důležité, aby se vhodně připravil vzorek (tj. zhášení metabolismu, extrakce metabolitů a zakoncentrování vzorku), což může velice ovlivnit přesnost a správnost výsledků. V této bakalářské práci byla vypracována literární rešerše o této vědní disciplíně. Cílem experimentální části pak bylo stanovit účinnost extrakce nukleotidů (ATP, ADP, AMP) a koenzymů (NAD+, NADH, NADP+, NADPH) z bakterie Pracoccus denitrificans za použití acetonitrilu.