Nové inhibitory polymerace tubulinu - Želazková, Jana (2008)
Tubulin je protein, který představuje základní složku cytoskeletu. Dynamická polymerace a depolymerace jeho podjednotek umožňuje buněčné dělení včetně rozchodu sesterských chromozomů k opačným pólům dělící se buňky. Pokud je jeho polymerace či depolymerace zastavena, dojde rovněž k zastavení dělení buňky. Nekontrolované dělení je typické pro nádorové buňky, proto se tubulin stal jedním z cílů protinádorových léčiv. Schopnost inhibovat polymeraci tubulinu má i řada v přírodě se přirozeně vyskytujících látek, do nichž spadá i velká skupina rostlinami produkovaných lignanů. K praktickému využití se ve většině případů zatím nedospělo. V rámci své bakalářské práce jsem na základě dosud dostupných poznatků navrhla deriváty přírodních inhibitorů polymerace tubulinu arktigeninu a matairesinolu, s cílem sledovat vliv modifikace molekul na specifických pozicích, které jsou pravděpodobně klíčové pro vazbu inhibitoru k tubulinovým jednotkám. Nové struktury byly navrženy tak, aby jejich afinita k t.