Body image a stravovací zvyklosti dětí staršího školního věku - Šmídová, Sylva, 1982- (2008)
Cílem práce bylo zhodnotit subjektivní názor dětí staršího školního věku na svůj vzhled a postavu, jejich spokojenost s tím jak vypadají a kolik váží, nebo naopak touhu po hubenější resp. svalnatější postavě. Dále zjistit zda s touhou po hubenější nebo svalnatější postavě mění stravovací návyky jedí více zeleniny, méně sladkostí nebo vynechávají některá denní jídla a drží diety. K tomuto zjištění byl použit dotazník, jehož součástí byl test přiřazování siluet. Výsledky studie zahrnující 109 chlapců a 112 dívek potvrdily, že chlapci jsou mnohem více spokojeni se svým vzhledem a hmotností než dívky. 70% chlapců je spokojeno se svou váhou oproti tomu 57% dívek chce vážit méně. Za tímto účelem vynechávají některá denní jídla nebo drží diety. Z celkového souboru mělo 32% respondentů nadváhu nebo obezitu.