Alternativní způsoby stravování vysokoškolských studentů v Brně - Petrová, Jana (2008)
Cílem této práce bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit výskyt alternativních způsobů stravování u studentů vysokých škol v Brně, zjistit důvody vedoucí studenty k alternativnímu způsobu stravování, zhodnotit postoje, které studenti k této problematice zaujímají, posoudit stravovací zvyklosti alternativně se stravujících studentů a porovnat je se stravovacími zvyklostmi studentů konzumujících konvenční smíšenou stravu. Výsledky šetření ukázaly 16,1 % výskyt alternativních způsobů stravování u studentů vysokých škol v Brně, nejčastěji zastoupeným alternativním výživovým směrem bylo zjištěno vegetariánství (3,5 %). Srovnáním stravovacích zvyklostí studentů propagujících alternativní způsob výživy a konzumentů konvenční smíšené stravy. Analýza frekvenčního dotazníku naznačila, že alternativně se stravující studenti častěji do svého jídelníčku zařazují zeleninu, celozrnné potraviny, luštěniny, ořechy a semínka, a naopak se vyhýbají některým všeobecně méně doporučovaným potravinám a pok.