Nutriční screening ambulantních onkologických pacientů - Krčálová, Karla, 1980-; Šachlová, Milana, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav preventivního lékařství (2008)
Nádorová onemocnění jsou často provázena špatným stavem výživy - malnutricí. Malnutrice znamená pro nemocného se zhoubným nádorem často celkově horší prognózu, sníženou kvalitu života a častější výskyt komplikací. Plně vyjádřený klinický obraz malnutrice je znám pod pojmem kachexie. Je to stav charakterizovaný syndromem, který zahrnuje ztrátu hmotnosti, nechutenství (anorexii), fyzickou i duševní únavu (astenii), svalovou atrofii, ztrátu podkožního tuku a často i anémii. Je nutné podle dohodnutých kritérií provádět nutriční screening a rizikově nemocné pacienty aktivně vyhledávat. Jeho účelem je identifikovat přítomnost a stupeň závažnosti malnutrice a vytipovat nemocné, u nichž je vhodná některá z forem nutriční podpory. Toto hodnocení by mělo vést ke včasné nutriční intervenci a k minimalizaci nežádoucích účinků malnutrice. Cílem této studie bylo zhodnocení nutričního stavu ambulantních onkologických pacientů s různými typy diagnóz se zaměřením na pacienty v riziku malnutrice.
Malnutrition in cancer patients is associated with an alteration of quality of life and a reduced survival. A simple nutritional assessment program and early counselling by a dietitian are essential to guide nutritional support. Clinical view of malnutrition is known like cachexia. Anorexia, loss of the weight, physical and psychical tiredness, muscle atrophy, loss of subcutaneous fat, also anemia, local tumor proliferation and pathological increase of metabolic processes in the organism participate in tumor cachexia. It is very necessary to conduct nutritional screening and search patients in the risk of malnutrition actively. This nutritional assessment leads to the early nutritional intervention and minimalization of adverse effects of malnutrition. The aim of this work was the assessement of nutritional status in ambulatory cancer patients with various types of diagnoses with a view to patients in the risk of malnutrition.
Vedoucí práce: Milana Šachlová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008
Keywords: nádorová kachexie; nutriční podpora; nutriční screening; nutriční stav; onkologičtí pacienti; oncologic patients; Nutritional Status; Nutritional Support; diplomové práce; master's theses