Mediální obraz očima portrétovaných: série rozhovorů - Záhorková, Jana; Čuřík, Jaroslav, 1962-; Masarykova univerzita. Katedra mediálních studií a žurnalistiky (2008)
Autorka bakalářské práce dokazuje své schopnosti při psaní rozhovorů. Byť je redaktorkou zpravodajského portálu iDNES.cz, předkládaná interview dříve nepublikovala a věnovala je výhradně akademickým účelům. Text obsahuje čtyři interview se známými osobnostmi českého showbyznysu, v nichž zpovídaní popisují svůj vztah k vlastnímu mediálnímu obrazu. Praktickou část doplňují dva rozhovory týkající se vývoje žánru. Trend nastíní zástupce z praxe a členka akademické obce. V úvodní pasáži autorka připomíná historii žánru, popisuje základní pravidla při přípravě na rozhovor, upozorňuje čtenáře na výběr jazykových prostředků, který konfrontuje s konkrétními chybami v dříve publikovaných textech. Zmiňuje typologii interview a dotýká se i tématu stereotypizace. V závěru se kriticky vyjadřuje k vlastní tvorbě a získané informace srovnává s vlastním očekáváním.
The author of this bachelor thesis proves her skills in writing interviews. Although she is a journalist of the news server iDNES.cz, she has not published the texts yet and she dedicated them exclusively for an academic purpose. The text contains four interviews with celebrities from the Czech showbusiness, in which the guests describe a relationship to their media presentment. There are two more interviews connected with the future of genre, which complete the practical. The representative of practice and the member of academia outline a possible trend. In the opening the author mentions a history of genre, she descibes basic rules set for perfect preparation. She draws readers attetion to language and phrases choice and confronts this selection with concrete mistakes which have been already published. She alludes to interview typology and she touches the stereotype subject. In the final part she critically judges her own creative work and she compares obtained data with her expectat.
Vedoucí práce: Jaroslav Čuřík
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008
Keywords: mediální obraz; publicistika; rozhovor; interview; media coverage; publicistic; bakalářské práce