Svaz junáků skautů a komunistický skauting optikou skautských tištěných médií v letech 1922 - 1924 - Vykouřilová, Zuzana (2008)
Anotace: Tématem této bakalářské práce je optikou tří skautských periodik Vůdce, Skaut junák a Oheň sledovat reflexi domácího a světového dění v rozmezí let 1922-1924 a vzájemnou reflexi a sebereflexi svazových a komunistických skautů. Přitom se tato práce zaměřuje na oblasti, v nichž se postoje skautů nevýrazněji projevovaly: vnitro- a zahraničněpolitická tematika, postoje obou skautských organizací ke komunistické ideologii, k nacionalismu a patriotismu a témata, v nichž skautský tisk reflektoval samotné hnutí: výchova ve skautingu, ekonomická situace obou organizací, problematika roztříštěnosti skautského hnutí v českých zemích a sjednocovací aktivity sledovaných skautských skupin.