Morfologické srovnání vybraných hybridů bource morušového (Bombyx mori L.) - Kislingová, Iva; Hyršl, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2008)
Teoretická část diplomové práce (DP) spočívá v podrobnější morfologii jednotlivých vývojových stádií bource morušového, dále se zabývá využíváním hormonů a jejich analogů v chovech a udržováním genetických zdrojů ve státech, kde hedvábnictví hraje důležitou roli v oblasti ekonomiky. Experimentální část DP obsahuje metody, výsledky a fotodokumentaci prováděných pokusů. Pitva larev a kukly bource morušového posloužila k ověření tvaru, uspořádání, uložení a propojení vnitřních orgánů. Pro experiment zabývající se morfologickým srovnáním hybridů bylo získáno sedm hybridů z různých zemí - pět blíže nespecifikovaných hybridů (japonský ze Slovenska, japonský z Itálie, čínský z Itálie, řecký z Řecka a čínský z Číny) a dva specifikovaní hybridi (bulharský Vratza a japonský Daizo P50). Cílem bylo porovnat odlišné vlastnosti mezi hybridy a vybrat vhodného zástupce pro další experimenty na našem pracovišti. Byla zaznamenávána délka jednotlivých vývojových etap, váhový přírůstek larev, hmotnost kok.
The theoretic part of my master thesis consists of morphology, structure and development of all stages of Bombyx mori in more detail. It engages in the utilization of hormones and their analogs in the breeds. The next section is about maintenance and management of germplasm resources in states, where sericulture plays important role in economy. The experimental part contains methods, results and photos. The dissection of larvae and pupa helped us to check on the shape, the replacement and the connection of internal organs. For another experiment - the morfological confrontation of seven different hybrids - we had got five non-specific hybrids (Japanese from Slovakia, Japanese from Italy, Chinese from Italy, Greek from Greece and Chinese from China) and two specific hybrids (Bulgarian Vratza and Japanese Daizo P50). The main goal was the comparison of different characteristics among hybrids as well as selection of the acceptable candidate for other experiments in our workplace. We notic.
Vedoucí práce: Pavel Hyršl
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: bourec morušový; silkworm; diplomové práce; master's theses