Morfologické srovnání vybraných hybridů bource morušového (Bombyx mori L.) - Kislingová, Iva (2008)
Teoretická část diplomové práce (DP) spočívá v podrobnější morfologii jednotlivých vývojových stádií bource morušového, dále se zabývá využíváním hormonů a jejich analogů v chovech a udržováním genetických zdrojů ve státech, kde hedvábnictví hraje důležitou roli v oblasti ekonomiky. Experimentální část DP obsahuje metody, výsledky a fotodokumentaci prováděných pokusů. Pitva larev a kukly bource morušového posloužila k ověření tvaru, uspořádání, uložení a propojení vnitřních orgánů. Pro experiment zabývající se morfologickým srovnáním hybridů bylo získáno sedm hybridů z různých zemí - pět blíže nespecifikovaných hybridů (japonský ze Slovenska, japonský z Itálie, čínský z Itálie, řecký z Řecka a čínský z Číny) a dva specifikovaní hybridi (bulharský Vratza a japonský Daizo P50). Cílem bylo porovnat odlišné vlastnosti mezi hybridy a vybrat vhodného zástupce pro další experimenty na našem pracovišti. Byla zaznamenávána délka jednotlivých vývojových etap, váhový přírůstek larev, hmotnost kok.