Život člověka kultury zvoncovitých pohárů na Moravě - Tůmová, Šárka (2008)
V období pozdního eneolitu se na Moravě vytvořilo jedno z center vývoje kultury zvoncovitých pohárů, což dokazují archeologické nálezy ze sídlišť a pohřebišť. Moravská větev této kultury náleží k středoevropské skupině, společně s památkami z Čech, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska, Bavorska, východního a jižního Německa. Duchovní sféru společnosti se zvoncovitými poháry nám zčásti objasňuje pohřební ritus. Detailní analýzy a další výzkumy nám mohou přiblížit poznání společenské hierarchie, popř. sledovat celou otázku v souvislosti s dalšími problémy, např. vnitřní vývoj, chronologii, vztah k jiným kulturám apod. Součástí práce je i pokus o úplný soupis pohřebišť kultury zvoncovitých pohárů na Moravě se zaměřením na kosterní materiál.