Tafonomické změny lidské lebky z pohledu geometrické morfometrie - Jurda, Mikoláš (2008)
V antropologické praxi se můžeme poměrně často setkat s kostmi, jejichž tvar byl posmrtně deformován. Tato deformace modifikuje biologickou informaci nesenou kostí a může mít výrazný vliv na výsledky její analýzy. Přesto ne vždy je při antropologickém výzkumu zohledněna skutečnost, že tvar studované kosti mohl být od okamžiku smrti pozměněn. K posmrtné deformaci může dojít vlivem celé řady tafonomických faktorů. Tato práce se zaměřuje na deformace, ke kterým dochází u pohřbených lidských lebek vlivem tlaku hrobového zásypu. Za pomoci metod geometrické morfometrie, konkrétně prokrustovské superpozice, a příslušných statistických testů jsou testovány vztahy mezi celkovým tvarem pohřbených lebek a polohou, v jaké byly tyto lebky in situ uloženy. Pro lepší pochopení celkové tvarové variability je rovněž provedeno posouzení pohlavního dimorfizmu. Soubor pro tvarové analýzy tvoří celkem 93 mužských a ženských lebek z archeologické lokality Pohansko u Břeclavi - Pohřebiště okolo kostela.