Sexuální dimorfismus člověka v průběhu postnatálního růstu a vývoje - Střítecká, Marie, 1984-; Králík, Miroslav, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav antropologie (2008)
Sexuální dimorfismus tělesných rozměrů a tvaru těla je u člověka nejlépe patrný v dospělosti, k jeho rozvoji však dochází postupně už od dětství. Rozdíly mezi chlapci a dívkami se projevují ve vzorcích růstu, prostřednictvím nichž se tělesné rozměry a tvar těla vytváří. Růstové vzorce jsou však ovlivněny nejen pohlavím jedince, ale také dalšími genetickými a enviromentálními faktory. Tato práce je průřezovou studií, která na vzorku 332 dětí školního věku sleduje závislosti tělesných rozměrů a tvaru těla dětí na počtu, pohlaví a pořadí narození jejich sourozenců (počet starších bratrů a sester, počet mladších bratrů a sester, pořadí narození, celkový počet dětí v rodině, poměr pohlaví dětí v rodině). Nejvýraznější závislosti byly prokázány mezi tělesnými parametry a počtem starších sourozenců. U chlapců byla zjištěna pozitivní závislost mezi objemovými proměnnými a počtem starších sester. U dívek byla zjištěna pozitivní závislost výškových, délkových a šířkových proměnných na počtu star.
Sexual dimorphism in human body size and body shape is evident from fetal life, but emerges primarily during puberty. Boys and girls exhibit sex differences in growth patterns which the body size and body shape are created through. Growth patterns are influnced not only by the sex but also by many genetic and environmental factors. The purpose of this work which is a transversal study of 332 school year children is to investigate whether the body size and body shape in children are affected by the number, sex composition and birth order of siblings (number of older brothers and sisters, number of younger brothers and sisters, birth order, number of children in family, sex ratios). Results shows that the larger number of older sisters is associated with greater volume, height and breadth dimensions of boys. The larger number of older brothers is associated with greater height, length and breadth dimensions of girls. The relationship between body size and number and sex composition of s.
Vedoucí práce: Miroslav Králík.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: antropometrie; děti školního věku; pohlavní rozdíly; anthropometry; sex differences; school children; diplomové práce; master's theses