Sexuální dimorfismus člověka v průběhu postnatálního růstu a vývoje - Střítecká, Marie, 1984- (2008)
Sexuální dimorfismus tělesných rozměrů a tvaru těla je u člověka nejlépe patrný v dospělosti, k jeho rozvoji však dochází postupně už od dětství. Rozdíly mezi chlapci a dívkami se projevují ve vzorcích růstu, prostřednictvím nichž se tělesné rozměry a tvar těla vytváří. Růstové vzorce jsou však ovlivněny nejen pohlavím jedince, ale také dalšími genetickými a enviromentálními faktory. Tato práce je průřezovou studií, která na vzorku 332 dětí školního věku sleduje závislosti tělesných rozměrů a tvaru těla dětí na počtu, pohlaví a pořadí narození jejich sourozenců (počet starších bratrů a sester, počet mladších bratrů a sester, pořadí narození, celkový počet dětí v rodině, poměr pohlaví dětí v rodině). Nejvýraznější závislosti byly prokázány mezi tělesnými parametry a počtem starších sourozenců. U chlapců byla zjištěna pozitivní závislost mezi objemovými proměnnými a počtem starších sester. U dívek byla zjištěna pozitivní závislost výškových, délkových a šířkových proměnných na počtu star.