Validace a optimalizace postupu odběrů, transportu a úpravy vzorků půd pro mikrobiální analýzy - Nešporová, Michala (2008)
Mikrobiální parametry půd jsou velmi významnou složkou biomonitoringu v terestrických ekosystémech. Umožňují indikovat probíhající negativní procesy v půdě včetně toxického působení půdních kontaminantů. Z mnoha studií je známo, že mikrobiální parametry v reálných půdách vykazují značnou časovou a prostorovou variabilitu. K té se navíc přidává různou měrou vliv manipulace s odebraným vzorkem půdy a variabilita daných mikrobiálních metod. Je překvapující, že ačkoli existují určitá doporučení pro skladování a manipulaci s půdou pro účely mikrobiálních analýz, systematický průzkum těchto vlivů na jednotlivé parametry a zejména na jejich následnou citlivost v testech toxicity ještě nebyl proveden. Cílem této práce bylo vyhodnotit vliv skladování a úpravy půdních vzorků na vybrané mikrobiální parametry tří půd - orná, trvalý travní porost a lesní půda. Hodnocené parametry zahrnovaly bazální respiraci - BR, substrátem indukovanou respiraci - SIR, mikrobiální biomasu - Cbio, amonifikaci ...