In vitro hodnocení xenoestrogenního a xenoadrogenního působení vzorků z vodního prostředí - Javůrková, Barbora; Hilscherová, Klára, 1972-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
Xenoestrogenní a xenoandrogenní látky mají schopnost interagovat s endokrinním systémem exponovaných organismů a mohou tak negativně působit na jejich celkovou homeostázu, reprodukční a behaviorální funkce. Hlavními známými zdroji těchto látek jsou čistírny odpadních vod (ČOV). Řada zahraničních studií prokázala pomocí in vitro testů přítomnost xenoestrogenních a xenoandrogenních látek v odpadních vodách v environmentálně významných koncentracích. Pokud je autorce známo, v České republice dosud neproběhla žádná studie zabývající se hodnocením endokrinního potenciálu vod pomocí in vitro testů. V diplomové práci byla navržena, optimalizována a validována metoda hodnocení xenoestrogenity a xenoandrogenity odpadních vod pomocí dvou in vitro testů. Nejméně jednou měsíčně byly odebírány, zpracovány a testovány směsné vzorky odpadní vody z ČOV Modřice v Brně po dobu celého roku, aby mohla být sledována sezónní variabilita těchto látek.
Xenoestrogens and xenoandrogens have recently emerged as environmental contaminants of concern due to their ability to cause hormone-like effects and interfere with normal functioning of the endocrine system in an exposed organism. Waste water treatment plants (WWTP) are known to be the main sources of these compounds. Using in vitro bioassays numerous foreign studies have determined these compounds are present in the waste waters at concentrations that could potentially be of concern. Up to author’s knowledge, there has been no research into this issue in the Czech Republic. In these diploma theses new methods for evaluation of ED potential of waters were optimise and validated. Two in vitro bioassays were used to determine the level of xenoestrogens and xenoandrogens in influent and effluent of waste water from a modern Municipal WWTP in Brno Modřice. Composed samples were taken monthly during whole year so that seasonal variations can be studied.
Vedoucí práce: Klára Hilscherová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008
Keywords: čistírny odpadních vod; ekotoxikologie; endokrinní disruptory; znečištění vod; environmental toxicology; sewage disposal plants; water pollution; Endocrine Disruptors; diplomové práce; master's theses