In vitro hodnocení xenoestrogenního a xenoadrogenního působení vzorků z vodního prostředí - Javůrková, Barbora (2008)
Xenoestrogenní a xenoandrogenní látky mají schopnost interagovat s endokrinním systémem exponovaných organismů a mohou tak negativně působit na jejich celkovou homeostázu, reprodukční a behaviorální funkce. Hlavními známými zdroji těchto látek jsou čistírny odpadních vod (ČOV). Řada zahraničních studií prokázala pomocí in vitro testů přítomnost xenoestrogenních a xenoandrogenních látek v odpadních vodách v environmentálně významných koncentracích. Pokud je autorce známo, v České republice dosud neproběhla žádná studie zabývající se hodnocením endokrinního potenciálu vod pomocí in vitro testů. V diplomové práci byla navržena, optimalizována a validována metoda hodnocení xenoestrogenity a xenoandrogenity odpadních vod pomocí dvou in vitro testů. Nejméně jednou měsíčně byly odebírány, zpracovány a testovány směsné vzorky odpadní vody z ČOV Modřice v Brně po dobu celého roku, aby mohla být sledována sezónní variabilita těchto látek.