Fytoremediace metribuzinu z půdy - Jandeková, Radka (2008)
Fytoremediace je proces, který využívá zelených rostlin k eliminaci kontaminace půdy, povrchových a spodních vod nebo vzduchu. Fytoremediace lze využít pro mnoho různých kontaminantů včetně kovů, radionuklidů, výbušnin, pesticidů nebo ropných látek. Studovaným kontaminantem byl herbicid metribuzin, který se běžně používá v zemědělství jako ochrana proti plevelům v bramborách, cukrové třtině nebo rajčatech. Problémy spojené s rozšířeným používáním pesticidů v zemědělství zvyšují pozornost veřejnosti na obsah reziduí pesticidních sloučenin v potravě (přestup přes ošetřované plodiny). V souvislosti s tímto problémem byl proveden experiment s rajčaty (Lycopersicon lycopersicum L.), na které je metribuzin (v podobě přípravku Sencor) běžně používán. Výsledky tohoto experimentu poukázaly na nutnost stanovení nejen mateřských sloučenin, ale i jejich degradačních produktů. Příkladem rostliny, která byla zvolená pro studium účinnosti fytoremediace metribuzinu z půdy, je kukuřice setá (Zea mays L.).