Extrakce a zkoncentrování PANH metodou SPME - Brulík, Jan (2008)
V této práci je ověřována metoda extrakce a zkoncentrování analytů pomocí techniky mikroextrakce tuhou fází SPME ve spojení s vysoceúčinnou kapalinovovu chormatografií a spektrofotometrickou detekcí (UV-VIS) pro stanovení polycyklických aromatických dusíkatých heterocyklů ve směsi s polycyklickými aromatickými uhlovodíky z vodného prostředí. Byly proměřena závislost množství sorbovaného analytu na SPME vlákně na koncentraci analytu v roztoku a vliv fyzikálně-chemických parametrů na toto stanovení. Byla proměřena závislost na teplotě, iontové síle, pH, rychlosti míchání a koncentraci analytu v roztoku.Byl zjišťován vliv složení desorpční fáze, délky desorbce analytu z SPME vlákna a dále vyzkoušeny různé techniky převedení analytu v SPME/HPLC rozhraní do proudu mobilní fáze.Na základě naměřených závislostí pro chování analytů v roztoku byly vybrány optimální podmínky stanovení tak, aby bylo možné analyzovat celý soubor požadovaných analytů.