Antropologie smrti. Komparační socio-kulturní analýza umírání, smrti, kulturních ritů a rituálů. Předovýchodní civilizace - Štefková, Alena (2008)
Práce pojmenovaná Antropologie smrti: Komparační socio-kulturní analýza umírání, smrti, kulturních ritů a rituálů. Předovýchodní civilizace. se snaží podat ucelený pohled na pohřební ritus a rituály významných civilizací starověkého Předního východu a to především na základě dostupné literatury a nejnovějších archeologických nálezů. U daných národů se snažím nejdříve nastínit historické pozadí a střetávání s jinými civilizacemi, které se navzájem ovlivňovaly. Snažím se ukázat různá spojení mezi etniky, jež na sebe navazovala a dále rozvíjela předchozí kulturní prvky. V každé kapitole též zmíním náboženské představy dané kultury, neboť právě zde je nejvíce patrné, jak se dané civilizace mezi sebou ovlivňovaly. Největší pozornost je zaměřena na pohřební ritus daného etnika, jejich představy o následném bytí, s čímž souvisí i pohřební výbava, jež s v hrobech nalézá, ale také se snažím popsat rozdílné vztahy k mrtvým.