Využití metody superkritické fluidní extrakce k extrakci organických polutantů - Bielská, Lucie; Šimek, Zdeněk, 1956-; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2008)
Metoda superkritické fluidní extrakce se uplatňuje při extrakci celé řady polutantů. Její hlavní výhodou je, že namísto organických rozpouštědel využívá netoxický a levný oxid uhličitý za superkritických podmínek. Rozpustnost analytu v superkritické fázi lze snadno upravovat volbou tlaku a teploty. Superkritická fluidní extrakce je používana zejména ke stanovení organických polutantů v pevných environmentálních matricích, ale může být využita také pro studium desorpčních procesů a biodostupnosti. V této práci byl metodou superkritické fluidní extrakce sledován vliv extrakčních podmínek na výtěžnost polycyklických aromatických dusíkatých heterocyklů (PANH) a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) z půd.
Supercritical fluid extraction (SFE) could be used for a wide range of pollutants. As the extraction solvent is often used environmentally friendly and cheap carbon dioxide under supercritical conditions. The solubility of analytes in supercritical fluids could be modified by the extraction temperature and pressure. SFE is frequently applied to the extraction of organic pollutants from solid environmental matrices and recently to desorption and bioavailability studies. The present paper describes factors that have been found to be important in developing quantitative SFE methods for extracting polycyclic aromatic hydrocarbons and their nitrogen heterocycles from soil matrices.
Vedoucí práce: Zdeněk Šimek
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2008.
Keywords: polycyklické aromatické uhlovodíky; superkritická fluidní extrakce; polycyclic aromatic hydrocarbons; supercritical fluid extraction; diplomové práce; master's theses