Využití metody superkritické fluidní extrakce k extrakci organických polutantů - Bielská, Lucie (2008)
Metoda superkritické fluidní extrakce se uplatňuje při extrakci celé řady polutantů. Její hlavní výhodou je, že namísto organických rozpouštědel využívá netoxický a levný oxid uhličitý za superkritických podmínek. Rozpustnost analytu v superkritické fázi lze snadno upravovat volbou tlaku a teploty. Superkritická fluidní extrakce je používana zejména ke stanovení organických polutantů v pevných environmentálních matricích, ale může být využita také pro studium desorpčních procesů a biodostupnosti. V této práci byl metodou superkritické fluidní extrakce sledován vliv extrakčních podmínek na výtěžnost polycyklických aromatických dusíkatých heterocyklů (PANH) a polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) z půd.