Pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v protoúnětické kultuře na Moravě - Pěnička, Robin, 1984- (2008)
Tato práce popisuje pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v protoúnětické kultuře na Moravě. Práce navazuje na obhájenou bakalářskou práci Pohřební ritus protoúnětické kultury na Moravě z roku 2006. Cílem diplomové práce je prohloubení znalosti o způsobu pohřbívání na samém konci eneolitu a počátku starší doby bronzové na území Moravy. Autor se zaměřuje na polohu těl zemřelých a na polohu jednotlivých části těla, zejména polohy rukou a noh. Sleduje také polohu jednotlivých milodarů v hrobech a samotnou konstrukci hrobů. Součástí práce je také antropoogická analýza kosterních pozůstatků z hrobů nitranské kultury z Kroměříže.