Pohřební ritus a zacházení s těly zemřelých v kultuře se šňůrovou keramikou na Moravě - Wagenknechtová, Martina (2008)
Příslušníci lidu kultury se šňůrovou keramikou se na území Moravy objevují v závěru eneolitu. Na základě rozborů hrobových nálezů můžeme částečně rekonstruovat formy obživy, společenskou hierarchii a snad i náboženské představy této populace. Pohřebiště a hroby nám tedy umožňují nejen zrekonstruovat, ale i pochopit život tohoto lidu. Diplomová práce se zabývá pohřebním ritem kultury se šňůrovou keramikou na Moravě. Záměrem práce je charakteristika způsobu zacházení s těly zemřelých, a tedy jejich uložení do hrobové jámy (především uložení horních a dolních končetin zemřelého), dále zpracování kosterního materiálu pocházejícího ze záchranných archeologických výzkumů, a to konkrétně ze čtyř lokalit: Bezměrov, Brodek u Prostějova, Hulín a Řepčín z Olomouckého kraje a Zlínského kraje. Celkem jsem zpracovala 38 hrobů a provedla jejich antropologický rozbor. Práce je doplněna soupisem pohřebišť kultury se šňůrovou keramikou na Moravě a obrazovou dokumentací.