Pasivní vzorkování anorganických polutantů ve vodním prostředí - Morcinková, Romana (2008)
Kovy jsou toxické perzistentní látky, které mají své přirozené zastoupení ve vodách, půdách i sedimentech. Jejich obsah v životním prostředí se zvyšuje antropogenní činností. Ve vodách se vyskytují v různých formách, které se liší biodostupností a toxicitou. Stanovení rozpustných koncentrací nevypovídá o biodostupných frakcích, k tomu je možno využít metod pasivního vzorkování. Cílem této diplomové práce bylo zavedení metody pasivního vzorkování pomocí techniky DGT. Pro vzorkování těžkých kovů byl použit sorpční gel s Chelexem 100. Jelikož neumožňuje sorpci arsenu, byl vyroben gel se zafixovaným ferrihydritem, který se původně používá pro vzorkování fostátů. Byly ověřeny jeho základní vlastnoti i jeho použití v technice DGT pro vzorkování specií arsenu.