Poporodní změny na kostře kritická historická studie - Mikešová, Tereza (2008)
Zkoumání poporodních změn na kostře a zejména sulcus praeauricularis má zajímavou, déle než 140 let trvající historii. Možný vliv těhotenství na výrazný rozvoj sulcus praeauricularis u žen zmiňuje již autor, který tento znak popsal a pojmenoval. Na počátku 20. století je jamkovitý žlábek, rovněž v souvislosti s předpokládanou rolí těhotenství v jeho vzniku, označen za hodnotný ukazatel ženského pohlaví. Za poporodní změnu byl tento znak nicméně označen až v 70. letech 20. století v souvislosti s depresemi kostního povrchu shodné morfologie na kosti stydké. Práce popisující změny měkkých tkání v pánevních spojích žen po porodu, které vznik jamkových depresí kostního povrchu v blízkosti styčných ploch symphysis pubica a articulatio sacroiliaca vysvětlují, nebyly antropologům po dlouhou dobu známy. Studie provedené v průběhu posledních 30 let na dokumentovaném kosterním materiálu nicméně poskytly protichůdné výsledky. Deprese kostního povrchu, interpretované jako poporodní změna, jsou aut.