Deregulation of cell proliferation and apoptosis by xenobiotics and cytostatics - Procházková, Jiřina, 1981- (2008)
Díky mohutnému rozvoji průmyslu během minulého století bylo naše životní prostředí znečištěno různými chemickými látkami. Za hlavní zdroje znečistění povrchové a pitné vody, říčních sedimentů, půdy i vzduchu lze považovat především procesy spojené s nedokonalým spalováním organických materiálů nebo také produkcí pesticidů, herbicidů, nátěrových a lepících hmot apod. Typickým příkladem environmentálního toxikantu se stal 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD), známý především díky ekologické havárii v italském městě Seveso. Tato látka je velmi silným nádorovým promotorem a působí mimo jiné toxicky na kožní, nervový, imunitní či reprodukční systém a výrazně se podílí na deregulaci metabolismu tuků. Vzhledem k faktu, že TCDD způsobuje u člověka a zvířat vývoj nejrůznějších nádorových onemocnění, především jater a plic, byl označen komisemi IARC a WHO jako lidský karcinogen třídy 1. Na buněčné úrovni jsou efekty TCDD zprostředkovány především pomocí transkripčního faktoru AhR, jehož fu.