Funkční analýza teplotně senzitivních mutantů nádorového supresoru p53 - Nikulenkov Grochová, Diana (2008)
Protein p53 je nádorový supresor, který v odpovědi na buněčný stres vyvolává zástavu buněčného cyklu nebo programovanou buněčnou smrt. To vede k eliminaci premaligních a maligních buněk a k prevenci vzniku nádorů. Ztráta funkce proteinu p53 hraje významnou roli v procesu karcinogeneze u většiny typů nádorů. Více než 50% nádorů obsahuje nefunkční protein p53 v důsledku bodové mutace v genu p53. Reaktivace nádorového supresoru p53 se v poslední době jeví jako jedna z možných strategií specificky cílené, protinádorové terapie. Pomocí funkční metody FASAY („functional analysis of separated alleles in yeast“), která se v naší laboratoři využívá k rutinní analýze statutu proteinu p53 u různých typů nádorů, byl sestaven soubor 23 teplotně závislých mutantů p53. Za využití kvasinkového expresního systému jsme podrobně analyzovali funkční a strukturní vlastnosti mutantů v našem souboru. Studovali jsme transaktivační schopnosti jednotlivých mutantů ve vztahu k teplotě kultivace a k sekvenci růz.