Analýza hladin metalothioneinu v krvi pacientů s karcinomem orofaryngu - Horáková, Zuzana; Kostřica, Rom, 1949-; Masarykova univerzita. Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (2008)
Karcinomy hlavy a krku jsou nádory s vysokou incidencí, jejichž diagnostika není snadná. Jednou z příčin může být i absence spolehlivého nádorového markeru, který by nalezl uplatnění v klinické praxi. Mnohé recentně publikované práce se zabývaly problematikou overexprese metalothioneinu v nádorové tkáni u tumorů rozličných typů i lokalit. V naší prospektivní studie jsme ověřovali hypotézu o možné elevaci metalothioneinu v krvi indukované přítomností zhoubného nádoru. Elektrochemickou metodou jsme analyzovali hladiny metalothioneinu v plné krvi u pacientů se spinocelulárním karcinomem orofaryngu. Výsledky potvrdily signifikantní elevaci metalothioneinu ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých jedinců. Metalothionein lze proto považovat za potenciální diagnostický marker zasluhující další studium.
Head and neck carcinomas are of relatively high incidence and their diagnostics is far from being easy. One of the reasons might be absence of a reliable tumor marker which could be of use in a standard practice. Some recently published studies were dealing with overexpresion of metallotionein in tumor tissues. In our prospective study we tryed to verify hypothesis on elevation of the metallothionein blood level in pacients with spinocellular carcinoma of oropharynx. Achieved results cofirmed significant elevation in comparison with the control group. According to these results we dare to consider metallothionein a potencial diagnostic tumor marker which deserves futher investigation.
Vedoucí práce: Rom Kostřica.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008.
Keywords: metalothionein -- analýza; nádorové markery; nádory hlavy a krku; tumor markers; Head and Neck Neoplasms; disertace