Analýza hladin metalothioneinu v krvi pacientů s karcinomem orofaryngu - Horáková, Zuzana (2008)
Karcinomy hlavy a krku jsou nádory s vysokou incidencí, jejichž diagnostika není snadná. Jednou z příčin může být i absence spolehlivého nádorového markeru, který by nalezl uplatnění v klinické praxi. Mnohé recentně publikované práce se zabývaly problematikou overexprese metalothioneinu v nádorové tkáni u tumorů rozličných typů i lokalit. V naší prospektivní studie jsme ověřovali hypotézu o možné elevaci metalothioneinu v krvi indukované přítomností zhoubného nádoru. Elektrochemickou metodou jsme analyzovali hladiny metalothioneinu v plné krvi u pacientů se spinocelulárním karcinomem orofaryngu. Výsledky potvrdily signifikantní elevaci metalothioneinu ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých jedinců. Metalothionein lze proto považovat za potenciální diagnostický marker zasluhující další studium.