Časoprostorové změny v charakteru aktivních povrchů na území města Brna - Rybáková, Helena (2008)
Cílem práce bylo sestavení mapy městských povrchů v Brně na základě potenciálního příspěvku k tepelnému ostrovu města. Jako výchozí data sloužil multispektrální snímek z družice Landsat 7 pořízený v roce 2001. K separaci zastavěných ploch byl snímek podroben automatické řízené klasifikaci, následná typizace zástavby proběhla jednak na základě výsledků studia tepelného ostrova v jiných městech, v nichž jsou definovány parametry ovlivňující intenzitu tohoto jevu, a též pomocí analogové interpretace podkladových materiálů.