Cirkadiánní rytmy živočichů - Červenková, Silvie (2008)
Tato diplomová práce poskytuje základní informace o cirkadiánních rytmech živočichů, které umožňují organismům předem se připravit na očekávané změny prostředí a také na tyto změny reagovat. Úvod je zaměřen na vlastnosti cirkadiánních rytmů, jejich synchronizaci s denní periodou vlastností prostředí a s podmínkami této synchronizace. V dalších kapitolách jsou podrobněji rozebrány fyziologické a molekulární principy cirkadiánních rytmů. Druhá část práce zahrnuje experimentální část, která se zaměřuje na analýzu pohybové aktivity švába amerického (Periplaneta americana) v průběhu 24 hodin.