Barevné vidění živočichů - Lopatová, Eva (2008)
Barevné vidění je schopnost vnímat jednotlivé složky světelného spektra podle jejich vlnové délky. Rozlišovat barvy je schopen nejen člověk, ale v různé míře i četní jiní živočichové. Práce je zaměřena na shrnutí poznatků o barvě světla, barvě jako takové a principech vnímání barevných podnětů. Popisuje i jednotlivé typy očí, které se u živočichů vyskytují. Dále se věnuje fyziologickým a biochemickým dějům, které při vnímání barev probíhají, teoriím barevného vidění a poruchám barvocitu u lidí a jejich vyšetřování. Na konec je zařazena kapitola o barevném vidění ostatních živočichů s důrazem na odlišnost ve spektrálním vnímání světelného záření.