Výpočet dráhových elementů planetek a výpočet efemerid - Honková, Michaela (2008)
Tato práce se zabývá výpočtem dráhových elementů planetek a výpočtem efemeridy - tedy pozice tělesa na obloze v předem stanovený okamžik. Zmiňuje vývoj porozumění pojmu planetka. Dále začíná předběžným určením dráhy, provedeným metodou Väisäla, a popisuje a aplikuje Gaussovu metodu pro určení definitivní dráhy. Poukazuje na problémy provázející Gaussovu metodu, zejména její citlivost vůči nepřesnostem určení dráhy Země, vstupující do výpočtu. Navrhuje možné další kroky pro zpřesnění dráhy. Pozorování provedená v rámci této práce byla odeslána Minor Planet Center a přispěla k zpřesnění drah pozorovaných těles.