Kinematika a dynamika galaxií - Jílková, Lucie (2008)
Eliptické galaxie jsou komplikované gravitačně vázané objekty. Tato práce se zabývá jednou z možných cest, jak eliptické galaxie popsat, nebo alespoň nahlédnout na jejich základní fyzikální povahu. Galaxie pokládáme za mnohačásticové systémy a za určitých aproximací je nalezena spojitost mezi jejich vnitřní strukturou a pozorovanými veličinami. Aproximace velmi zjednodušují celkový popis systému ale přirozeně také omezují realističnost zvoleného popisu. V práci je popsán jeden z významných modelů struktury eliptických galaxií a je provedena jeho aplikace na vhodné eliptické galaxie. V dané aproximaci však není popsaný model schopen vystihnout moderní pozorování vybrané galaxie. Jsou proto diskutovány možné rozpory skutečné povahy systému s vyslovenými zjednodušujícími předpoklady.