Dopplerovské zobrazování povrchu horkých hvězd - Skalický, Jan (2008)
Dopplerovské zobrazování (nebo též tomografie) je nepřímou metodou mapování povrchových struktur hvězd a jiných vzdálených astrofyzikálních objetků (např. akrečních disků). V případě hvězd je možné detekovat povrchové skvrny (jejich velikost a rozložení na povrchu) a to jak skvrny slunečního typu (u chladných hvězd) nebo skvrny s neobvyklým chemickým složením (u chemicky pekuliárních hvězd). Právě mapování nehomogenit na povrchu chemicky pekuliárních hvězd je cílem této práce. Metoda je založená na principu Dopplerova jevu, přesněji na skutečnosti, že jednotlivé body na povrchu rotující hvězdy mohou mít v daný okamžik různou radiální rychlost a tedy i vlnová délka záření, které k nám od tohoto bodu přichází, je různě posunuta. Pokud se na povrchu hvězdy vyskytuje nehomogenita, tak na profilu spektrální čáry vznikne nerovnost, která se během rotace hvězdy po profilu přemísťuje. Pomocí profilů získaných během celého rotačního cyklu je možné zpětně zrekonstruovat rozložení skvrn na povrc.