Studium mechanismu vytváření obrazu v NSOM - Klenovský, Petr, 1984- (2008)
V této diplomové práci je studován mechanismus vytváření obrazu a zvolené aplikace NSOM. Zvládnuta byla výroba sond leptací metodou a byly vyrobeny aperturní sondy a nepokovená sonda. Prostorové rozložení vyzařování sondy, jehož znalost umožňuje lepší analýzu NSOM měření, bylo zkoumáno vyvinutým dvouosým goniometrem. Studován byl rovněž stav polarizace světla v sondě a jeho vliv na pořízené snímky z NSOM. Úspěšně se podařilo provést mikrofotoluminiscenční měření InAs/GaAs kvantových teček.