Kritéria životnosti při biaxiálním únavovém namáhání - Dědková, Kateřina (2008)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením životnosti materiálu při cyklickém dvojosém namáhání a posouzením vhodnosti existujících kritérií. Typický způsob namáhání většiny konstrukčních elementů se výrazně odlišuje od jednoduchého stavu jednoosého homogenního zatěžování, používaného v inženýrských přístupech modelování únavy. Mnohem přesnější výsledky se dají očekávat, když bude obecné víceosé cyklické namáhání popsáno zatížením se dvěma nezávislými charakteristikami. Znalost víceosé únavové životnosti je důležitá pro kvalitní návrh částí strojů a konstrukcí. Diplomová práce je založena na experimentech provedených na únavovém stroji MZGS-200, který umožňuje realizovat nezávislé nastavení zatížení krutem a ohybem. Na experiment navazuje teoretický výpočet stavu napětí metodou konečných prvků (MKP) výpočetním softwarem ANSYS a dále analýza dat únavovým výpočetním programem PragTic vytvořeným na ČVUT v Praze. Výsledkem diplomové práce je stanovení chybového indexu I jednotlivých krité.