Dospívající a online komunity - Čihánková, Hana (2008)
Hlavním cílem práce je zmapovat specifické charakteristiky dospívajících jako uživatelů on-line komunit a internetu. V teoretické části jsou popsány základní charakteristiky a typologie on-line komunit spolu se specifiky cyberprostoru jako takového, které podávají možná vysvětlení pozorovaných jevů. Text se zároveň zabývá překrýváním vlastností reálných sociálních skupin a komunikace a jejich virtuální podoby v cyberprostoru. Myšlenky teoretické části jsou východiskem pro kvalitativní analýzu rozhovorů v empirické části. Na datech pocházejících z výzkumu ELSPAC je ověřována přiléhavost konstruktů uvedených v teoretické části. Cílem práce je v rámci možností prohloubit a obohatit poznatky o českých adolescentech účastnících se života v on-line komunitách.Práce se bude zaměřovat zejména na přínos kumunity pro adolescenta, jeho motivaci či postavení v rámci skupinové struktury.