Tepelný ostrov města Brna - Šitka, Josef (2008)
Tato práce se zabývá tématem městského klimatu na příkladu Brna. Referenční stanice Brno-Tuřany leží ve volné krajině blízko města. Pro období 1961-2007 určujeme teplotní trendy pro jednotlivé sezony roku pro pochopení tendencí kolísání klimatu. Z městských stanic využíváme průměrné měsíční teploty vzduchu pro Brno-Květná 1961 - 1970 a Brno-Kraví hora 1972-84. Pro překrývající se období počítáme diference teplotních trendů s Tuřany pro sledování dynamiky tepelného ostrova s důrazem na jeho intenzifikaci. Z termínových měření stanic v Žabovřeskách (městská stanice) a Tuřanech pro vybrané dny r. 2006 s radiačním typem počasí určujeme typický denní chod UHI v Brně. Výsledky analýz porovnáváme s obdobně zaměřenými pracemi z ČR a zahraničí.