Euroregion Glacensis, příklad česko-polské přeshraniční spolupráce - Nogová, Andrea (2008)
Stěžejním tématem této bakalářské práce je přeshraniční spolupráce v rámci Euroregionu Glacensis a na česko-polském pohraničí obecně. Pozornost je ale zaměřena i na charakteristiku tohoto typu spolupráce jak z hlediska jejího historického vývoje v Evropě a České republice, tak regionálně na základě rozdělení pohraniční ČR podle sousedících států, se zaměřením na již zmiňované příhraniční oblasti ČR s Polskem. Cílem je identifikovat silné a slabé stránky česko-polského pohraničí prostřednictvím geografických analýz a poskytnout specifický pohled na problémy a možnosti místní přeshraniční spolupráce pomocí dotazníkového šetření, které bylo provedeno na místních obecních úřadech. Součástí práce je i zhodnocení budoucích očekávání od tohoto typu spolupráce.