Geografická charakteristika vnitřní periferie - Kuchyňka, Jan, 1986- (2008)
Práce definuje jev vnitřní periferie jako prvek prostoru, který specifickým způsobem zaostává za svým okolím. V první části je věnován prostor vývoji nazírání na pojem periferie. K aplikaci teoretických přístupů bylo zvoleno vzorové území středního Posázaví. Oblast byla dále komplexně vydefinována socioekonomickými a dopravními charakteristikami. Pro potenciální rozvoj byla vybrána rozvojová střediska. Závěrečná část je věnována praktickým možnostem nastíněného vývoje.