Mapování účinku jarní povodně 2006 na nivu Dyje (NP Podyjí) - Braun, Martin (2008)
Bakalářská práce zkoumá a mapuje účinky jarní povodně v roce 2006 na vybraném úseku řeky Dyje v NP Podyjí od jezu Nad papírnou až po vzdutí vodního díla Znojmo. Pozornost se zaměřila především na v české geomorfologii novou problematiku plavené dřevní hmoty. Zabývá se jejími účinky na morfologii koryta, vlivem na sedimentaci a erozi. Práce vznikla jako reakce na naplavení velkého množství dřevní hmoty do vodního díla Znojmo a mapuje a kvantifikuje kmeny a dřevní akumulace potencionálně nebezpečné pro odplavení při podobných průtocích. Způsob hospodaření v lesích národního parku se stal jablkem sváru mezi Správou NP Podyjí a Povodím Moravy s.p.