Vražda z pohledu juristického a kriminologického - Portašík, Roman (2008)
V první části jde o juristický pohled na vraždu, postavení tohoto trestného činu ve zvláštní části trestního zákona a rozbor skutkové podstaty tohoto i dalších trestných činů sedmé hlavy zvláštní části tohoto právního předpisu. Druhá část je věnována kriminologii a jejímu nahlížení na vraždu, pachatele i oběť.