Screening diabetickej retinopatie u recentných diabetikov 2.typu - Beszédešová, Natália (2008)
Práca sa venuje hodnoteniu priebehu screeningu DR na náhodnej vzorke recentných diabetikov 2. typu v Brne a okolí počas 3 rokov sledovania. Ďalej posudzuje včasné funkčné zmeny neurosenzorickej časti sietnice u diabetikov bez alebo s počínajúcou diabetickou retinopatiou (DR) pomocou vyšetrenia citlivosti na kontrast (CK) a hodnotí vplyv kompenzácie systémových rizikových faktorov na zrakové funkcie sledovaných pacientov s alebo bez DR na ich zrakové funkcie. Screening DR v sledovanej vzorke populácie odhalil len 3 pacientov s DR. Významne lepšia kompenzácia diabetes mellitus a nižšie hodnoty krvného tlaku (TK) boli zistené u diabetikov bez DR v porovnaní s diabetikmi s DR. U diabetikov s počínajúcou DR bola odhalená patologická CK. Pomocou vyšetrenia CK sa nepodarilo odhaliť včasné neurosenzorické zmeny na sietnici u diabetikov bez DR a nebolo potvrdené využitie vyšetrenia CK v screeningu DR.