Role řeči a domu v péči o duši - Krása, Jan, 1978- (2008)
Tato teoretická práce se zabývá otázkou, jaká je role řeči v péči o duši. Duše je pojímána jako celek dostředivých a odstředivých kanálů lidské obrazivosti. Péče o duši je chápána v původním platónském významu jako péče duše o sebe samou. Při zkoumání řeči je stanoven jako klíčový jev vznik nekonformity, jejíž smysl je vysvětlen na příkladu od řeči jiných napodobivých děl. Dále je ukázáno, jak nekonformita lidské řeči postupně (v rámci sémioze) vzniká a také jak ovlivňuje lidské vědomí a zvláště sebereflexi. Mimo nekonformní (verbální) vrstvy vědomí odlišuje autor také imaginární a preimaginární vrstvu vědomí. Imaginární vrstva vědomí hraje následně při výkladu vedle verbální vrstvy klíčovou roli. Analýza dopadu řeči zpětně na člověka a analýza její role při péči o duši je doplněna krátkou studií klíčových struktur lidského domu (především prahu a centra) a také města a ohně, který přináší do lidského kolektivního vědomí archetyp péče. Nakonec jsou výsledky studie syntetizovány do podo.