Porovnání biogeografických podmínek Zemské brány v Orlických horách a údolí Lomné v Moravskoslezských Beskydech - Divíšek, Jan, 1984- (2008)
Diplomová práce se zabývá biogeografickým srovnáním a zhodnocením dvou horských údolí v odlišných biogeografických podprovinciích České republiky. Srovnává údolí Zemské brány v Orlických horách a údolí Lomné v Moravskoslezských Beskydech. Práce je založena na osobním vztahu autora k horské krajině a k vymezeným oblastem. V první části podává ucelenou geografickou charakteristiku studovaných oblastí. Hlavním předmětem je zhodnocení potenciálního, přírodního a aktuálního stavu geobiocenóz obou údolí. Pro komplexní poznání struktury a fungování krajiny vymezených oblastí je využito i modelové skupiny živočichů - měkkýšů - jako bioindikátoru změn v krajině. Ve své závěrečné části práce poukazuje, ve smyslu ekologické stability, na stupeň ovlivnění krajiny lidskou společností a zabývá se využitím daného tématu v pedagogické praxi.